O le Matter Protocol o loʻo siʻitia i luga ole saoasaoa, e te malamalama lelei i ai?

O le autu o le a tatou talanoa i ai i le asō e faatatau i fale atamai.

A oʻo mai i fale atamai, e leai se tasi e le masani ia i latou.I tua i le amataga o lenei seneturi, ina ua fanau muamua le manatu o le Initaneti o Mea, o le vaega sili ona taua o le faʻaoga, o le fale atamai.

I le aluga o tausaga, faʻatasi ai ma le faʻaauauina o le atinaʻeina o tekinolosi faʻatekinolosi, ua sili atu ma sili atu meafaigaluega atamai mo le fale ua fatuina.O nei meafaigaluega ua aumaia ai le faigofie tele i le olaga faaleaiga ma faaopoopo i le fiafia o le olaga.

1

I le aluga o taimi, o le a tele au polokalama i lau telefoni.

Ioe, o le faʻafitauli lea o le siʻosiʻomaga ua leva ona afaina ai le fale gaosi oloa atamai.

O le mea moni, o le atinaʻeina o tekinolosi IoT e masani lava ona faʻaalia i le vaevaega.O fa'ata'ita'iga fa'aoga 'ese'ese e fetaui ma uiga 'ese'ese o tekonolosi IoT.O nisi e manaʻomia le bandwidth tele, o nisi e manaʻomia le maualalo o le eletise, o nisi e taulaʻi i le mautu, ma o nisi e popole tele i tau.

O lenei mea ua mafua ai le faʻafefiloi o le 2/3/4/5G, NB-IoT, eMTC, LoRa, SigFox, Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Thread ma isi fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga.

O le fale atamai, i le isi itu, o se faʻataʻitaʻiga masani LAN, faʻatasi ai ma tekonolosi fesoʻotaʻiga pupuu e pei o Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Thread, ma isi, i le tele o vaega ma faʻaoga faʻaoga.

E le gata i lea, talu ai o fale popoto e faʻaogaina i tagata e le o ni tagata faʻapitoa, e masani ona fausia e le au gaosi a latou lava faʻavae ma fesoʻotaʻiga UI ma faʻaogaina faʻasalalauga faʻapipiʻi faʻapitoa e faʻamautinoa ai le poto masani o tagata.O le mea lea ua mafua ai le "taua o le siosiomaga".

O pa pupuni i le va o meaola faanatura e le gata na mafua ai faʻafitauli e le gata mo tagata faʻaoga, ae faʻapea foʻi mo tagata faʻatau ma atinaʻe - o le faʻalauiloaina o le oloa lava e tasi e manaʻomia ai le atinaʻe mo faʻalapotopotoga eseese, faʻateleina le mamafa o galuega ma tau.

Talu ai ona o le faʻafitauli o pa puipui o le siʻosiʻomaga o se faʻalavelave matuia i le atinaʻeina umi o fale atamai, ua amata ona galulue le alamanuia i le sailia o se fofo i lenei faʻafitauli.

Le fanau mai o le Matter protocol

Ia Tesema 2019, Google ma Apple na auai i le Zigbee Alliance, faʻatasi ma Amazon ma sili atu i le 200 kamupani ma le faitau afe o tagata atamamai i le lalolagi atoa e faʻalauiloa se faʻasalalauga fou o le faʻaogaina, ua taʻua o le Project CHIP (Connected Home over IP) protocol.

E pei ona mafai ona e vaʻai mai le igoa, CHIP e faʻatatau i le fesoʻotaʻi o le fale e faʻavae i luga ole IP protocols.O lenei feagaiga na faʻalauiloaina ma le faʻamoemoe o le faʻateleina o fesoʻotaʻiga masini, faʻafaigofie le atinaʻeina o oloa, faʻaleleia le poto masani o tagata faʻaoga ma faʻauluina le alamanuia i luma.

Ina ua uma ona fanau mai le vaega galue CHIP, o le uluai fuafuaga o le tatalaina lea o le tulaga masani i le 2020 ma faʻalauiloa le oloa i le 2021. Ae ui i lea, mo mafuaaga eseese, e leʻi faʻataunuʻuina lenei fuafuaga.

Ia Me 2021, na suia ai e le Zigbee Alliance lona igoa i le CSA (Connectivity Standards Alliance).I le taimi lava e tasi, na toe faaigoa le poloketi CHIP i le Matter (o lona uiga "tulaga, mea na tupu, mataupu" i le gagana Saina).

2

Na toe faaigoa le Alliance ona o le toatele o sui ua mumusu e auai i le Zigbee, ma ua suia le CHIP i le Matter, masalo ona ua lauiloa tele le upu CHIP (o lona uiga muamua o le "chip") ma e matua faigofie lava ona paʻu.

Ia Oketopa 2022, na faʻamatuʻu ai e le CSA le version 1.0 o le Matter standard protocol.I se taimi e leʻi leva, i le aso 18 o Me 2023, na faʻasalalau ai foʻi le Matter version 1.1.

O sui o le CSA Consortium ua vaevaeina i ni vaega se tolu: Initiator, Participant and Adopter.O Initiators o loʻo i le tulaga maualuga, o le muamua e auai i le tusiaina o le feagaiga, o sui o le Alliance's Board of Directors ma auai i se vaega i le taʻitaʻiga ma faʻaiuga a le Alliance.

 

3

Google ma Apple, i le avea ai ma sui o le au amataina, na saofagā tele i faʻamatalaga muamua o Matter.

Google na saofagā i lana lava Smart Home's network layer o loʻo i ai nei ma le protocol protocol Weave (se seti o faiga faʻamaonia masani ma faʻatonuga mo le faʻaogaina o masini), aʻo fesoasoani Apple i le HAP Security (mo fesoʻotaʻiga pito i luga ma le faʻaogaina o le LAN i le lotoifale, faʻamautinoa le malosi o le le faalauaiteleina ma le saogalemu. ).

E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, o le CSA consortium na amataina e le aofaʻi o kamupani 29, ma 282 tagata auai ma 238 tagata faʻaaoga.

O lo'o ta'ita'ia e le au sauai, o lo'o fa'atauva'a atu e le aufaipisinisi a latou meatotino fa'ale-mafaufau mo Matter ma o lo'o naunau i le fausiaina o se fa'alapotopotoga tu'ufa'atasia e feso'ota'i lelei.

Fa'ata'ita'iga fa'akomepiuta a Matā'upu

A maeʻa nei talanoaga uma, e faʻapefea ona tatou malamalama i le Matter protocol?O le a lona sootaga ma Wi-Fi, Bluetooth, Thread ma Zigbee?

E le vave tele, se'i o tatou tilotilo i se ata:

4

O le ata lea o le fausaga fa'akomepiuta: Wi-Fi, Thread, Bluetooth (BLE) ma Ethernet o fa'avae fa'avae (fa'asinomaga fa'aletino ma fa'amaumauga);i luga o le upega o fesoʻotaʻiga, e aofia ai faʻamaumauga IP;i luga o le vaega o felauaiga, e aofia ai TCP ma UDP protocols;ma o le Matter protocol, e pei ona uma ona matou taʻua, o se faʻasalalauga faʻapipiʻi talosaga.

O le Bluetooth ma le Zigbee e iai fo'i feso'ota'iga tu'ufa'atasia, felauaiga ma fa'aoga fa'apipi'i, fa'aopoopo i tulafono fa'avae.

O le mea lea, o le Matter o se maliega faʻatasi ma Zigbee ma Bluetooth.I le taimi nei, e na o le pau lava le tulafono faavae e lagolagoina e Matter o Wi-Fi, Thread ma Ethernet (Ethernet).

I le faaopoopo atu i le fausaga o le protocol, e tatau ona tatou iloa o le Matter protocol ua mamanuina ma se filosofia tatala.

O se faʻasalalauga faʻamatalaga tatala lea e mafai ona vaʻaia, faʻaoga ma faʻaleleia e soʻo se tasi e fetaui ma faʻataʻitaʻiga faʻaoga eseese ma manaʻoga, lea o le a mafai ai mo faʻamanuiaga faʻapitoa o le manino ma le faʻamaoni.

O le saogalemu o le Matter protocol o se faʻatauga tele foi.O lo'o fa'aogaina le fa'amatalaga fa'atekonolosi aupito lata mai ma lagolagoina le fa'ailoga pito i tua e fa'amautinoa ai e le gaoia pe fa'afefeteina feso'ota'iga a tagata fa'aoga.

Fa'ata'ita'iga feso'ota'iga a Matā'upu

Le isi, matou te vaʻavaʻai i le upega tafaʻilagi a Matter.Toe fo'i, o lo'o fa'aalia lenei mea i se ata:

5

E pei ona faʻaalia i le ata, Matter o se TCP/IP faʻavae protocol, o le Matter o soʻo se TCP/IP e faʻavasegaina i totonu.

Wi-Fi ma Ethernet masini e lagolagoina le Matter protocol e mafai ona faʻafesoʻotaʻi saʻo i se telefoni feaveaʻi.O masini filo e lagolagoina le Matter protocol e mafai foi ona fesoʻotaʻi i fesoʻotaʻiga faʻavae IP e pei ole Wi-Fi e ala ile Border Routers.

O masini e le lagolagoina le Matter protocol, e pei o Zigbee poʻo le Bluetooth masini, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi i se alalaupapa-ituaiga masini (Matter Bridge/Gateway) e faʻaliliu ai le protocol ona faʻafesoʻotaʻi lea i se alalaupapa uaealesi.

Alamanuia alualu i luma i Mataupu

O meafaitino e fai ma sui o se tulaga i tekinolosi fale atamai.E pei o lea, ua maua ai le gauai lautele ma le lagolago naunautai talu mai lona amataga.

O lo'o fa'amoemoe tele le alamanuia i fa'amoemoega tau atina'e a Matter.E tusa ai ma se lipoti talu ai nei a le kamupani suʻesuʻe maketi ABI Research, e sili atu i le 20 piliona masini atamai fale e fesoʻotaʻi i luga o le initaneti o le a faʻatau atu i le lalolagi atoa mai le 2022 i le 2030, ma o se vaega tele o nei ituaiga masini o le a fetaui ma le Matter specification.

O lo'o fa'aogaina nei e Matter se masini fa'amaonia.O lo'o fa'atupuina e le au gaosi mea faigaluega e mana'omia ona pasia le fa'agasologa o tusipasi a le CSA consortium ina ia maua ai le tusi Matter ma fa'ataga e fa'aoga le logo Matter.

E tusa ai ma le CSA, o le faʻamatalaga o le Matter o le a faʻaaogaina i le tele o ituaiga masini e pei o panele faʻatonutonu, loka faitotoʻa, moli, sockets, switches, sensors, thermostats, fans, climate controllers, blinds and media devices, e aofia ai toetoe o faʻaaliga uma i totonu. le fale atamai.

I le poto tau alamanuia, ua i ai i le alamanuia le tele o tagata gaosi oloa ua pasia le Matter certification ma ua faasolosolo malie ona ulufale i le maketi.I le vaega o chip ma module gaosi, o loʻo i ai foi se lagolago malosi mo Matter.

Fa'ai'uga

O le matafaioi sili a Matter o se faʻasalalauga pito i luga o le talepeina lea o pa puipui i le va o masini eseese ma faʻalapotopotoga.E eseese manatu o tagata e uiga i Matter, ma o nisi e vaai i ai o se faaola ae o isi e vaai i ai o se maa mama.

I le taimi nei, o le Matter protocol o loʻo i ai pea i le amataga o le oʻo mai i le maketi ma sili atu pe itiiti foi o loʻo feagai ma nisi o faʻafitauli ma luʻitau, e pei o le maualuga o tau ma le umi o le faʻafouga o le faʻatauga o masini.

Po'o le a lava le tulaga, e fa'ate'ia ai tausaga fa'aletonu o faiga fa'atekonolosi fale atamai.Afai o le faiga tuai o loʻo faʻatapulaʻaina le atinaʻeina o tekinolosi ma faʻatapulaʻaina le poto masani o tagata, ona tatou manaʻomia lea o tekinolosi e pei o Matter e laa i luga ma faia le galuega tele.

Pe o le Matter o le a manuia pe leai, matou te le o mautinoa.Ae ui i lea, o le vaʻaiga a le atinaʻe fale atamai atoa ma le matafaioi a kamupani uma ma fomaʻi i totonu o le alamanuia e faʻamalosia tekinolosi faʻatekinolosi i le olaga i le fale ma faʻaauau pea ona faʻaleleia le poto masani o le ola faʻaogaina o tagata faʻaoga.

Faamoemoe o le fale atamai o le a vave ona talepeina uma mea faʻapitoa ma oʻo mai moni i totonu o fale uma.


Taimi meli: Iuni-29-2023
WhatsApp Online Chat!